Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007

Η σκοτεινή πλευρά των σχολικών εκδρομών

Είναι Δεκέμβριος και σ’ όλα τα Λύκεια της χώρας η κύρια συζήτηση μεταξύ των μαθητών (αλλά και καθηγητών) είναι η περίφημη «πενταήμερη». Κάθε Παρασκευή οργανώνονται πάρτι σε διάφορα νυχτερινά κέντρα για τη συγκέντρωση χρημάτων που (δήθεν) θα ενισχύσουν το ταμείο της μαθητικής κοινότητας, ενώ καθημερινά εμφανίζονται στα σχολεία κάποιοι «επιτήδειοι» που ξεμοναχιάζουν τους προέδρους των δεκαπενταμελών συμβουλίων και τους προτείνουν (με το αζημίωτο φυσικά) τρόπους και μεθόδους ώστε να επιλέξουν το δικό τους γραφείο ταξιδιών .
Χρόνια τώρα, σ’ όλα τα σχολεία , κάποιοι «γνωστοί – άγνωστοι» έχουν προαποφασίσει τον τόπο προορισμού, τον χρόνο διεξαγωγής, το πρόγραμμα και τους συνοδούς της εκδρομής.
Ας γίνω πιο αναλυτικός:
α)Ενώ ο προορισμός έχει αποφασιστεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς, κατά τον Μάρτιο καλείται το συμβούλιο των καθηγητών να επικυρώσει την απόφαση με τη δικαιολογία ότι «οι μαθητές εκεί θέλουν να πάνε…»
β)Η μεγαλύτερη κοροϊδία γίνεται με το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής(για να μην ξεχνιόμαστε) εκδρομής. Το τι επισκέψεις σε μουσεία, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε μοναστήρια, σε τόπους ιστορικών μαχών υπογράφονται από τον σύλλογο των καθηγητών δεν λέγεται. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι τίποτα από αυτά δεν θα γίνει, αφού τα καμάρια μας επί 5 νύχτες θα ξεσαλώνουν στα διάφορα νυχτερινά μαγαζιά και τις ημέρες θα κοιμούνται για να πάρουν δυνάμεις…
γ)Οι μάχες και οι συγκρούσεις μεταξύ των ατζέντηδων είναι αδυσώπητες. Τα μέσα που χρησιμοποιούν για να προσεταιριστούν εκείνους που θα αποφασίσουν είναι πιθανό να εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των δικαστικών αρχών.
Εκείνο όμως που είναι το πλέον απαράδεκτο είναι ο εκμαυλισμός των μαθητών και η συναλλαγή που γίνεται από «εκπαιδευτικούς».
Κάποιοι μαθητές κερδίζουν δωρεάν την εκδρομή και «κερασμένα τα ποτά» στα κέντρα διασκέδασης, κάποιοι καθηγητές ταξίδια στην Ευρώπη (μετά των συζύγων τους) το καλοκαίρι και κάποιοι διευθυντές «ζεστό χρήμα».
Τα ποσά που διακινούνται σε 15 μέρες πριν από το Πάσχα είναι τεράστια. Στο κύκλωμα συμπεριλαμβάνονται τα ταξιδιωτικά γραφεία , τα πούλμαν, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα κέντρα διασκέδασης. Γνωρίζετε ότι αυτά τα τεράστια κέντρα της Πειραιώς και της Ιεράς οδού με τα βαρύγδουπα ονόματα παρατείνουν τη λειτουργία τους μέχρι τότε για να δεχθούν τους χιλιάδες μαθητές από τα σχολεία της επαρχίας που κάνουν την πενταήμερή τους στην Αθήνα και μέσα στη συμφωνία είναι και μια «επίσκεψη» στις μεγάλες πίστες;
Ποιος νοιάζεται αν οι μαθητές δεν ανέβουν στην Ακρόπολη και δεν επισκεφτούν τον Παρθενώνα ;
Αν ρωτήσετε έναν οποιοδήποτε νεαρό τι θυμάται από την πενταήμερη, η απάντηση θα είναι ένα διαρκές μεθύσι . Εμείς, οι καθηγητές τους, συχνά τους βλέπουμε να επιστρέφουν απογοητευμένοι γιατί έχουν καταλάβει ότι εκτός των άλλων, κάποιοι «οικονόμησαν» στην πλάτη τους. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι μέσα σε αυτούς είναι συμμαθητές τους που από πολύ νωρίς μπήκαν στον χώρο της συναλλαγής και της ρεμούλας, αλλά και κάποιοι καθηγητές τους, που επί 6 χρόνια τους πιπίλιζαν το μυαλό με μεγάλα και ψεύτικα λόγια…

Υ.Γ Το σεβαστό Υπουργείο Παιδείας (και Θρησκευμάτων) ενώ όλα αυτά τα γνωρίζει από χρόνια, σφυρίζει αδιάφορα. Δουλειές να γίνονται…

Δεν υπάρχουν σχόλια: